Tydligen har även D-vitaminen fått sin egen dag, och den är just idag. Jag tänkte därför passa på att skriva ett inlägg om just D-vitamin, som faktiskt är ett av få tillskott jag stoppar i mig.
Vitamin D kan bildas när huden utsätts för solens strålar(UV-ljus). Vi kan också tillföra D-vitamin via kosten. För oss här uppe i Norden blir det svårt att tillgodose det rekommenderande behovet under årets mörkare månader, då vi inte får lika mycket solljus. Att få i sig tillräckligt med D-vitamin enbart genom kosten kan vara lite klurigt om man inte äter fisk flera gånger i veckan. D-vitamin finns nämligen främst i fet fisk, abborre och gös. Det finns även en del i vild svamp, ägg och D-vitaminverikade mejeriprodukter som mjölk, fil och margariner.
Det rekommenderade dagliga intaget är 10 mikrogram/dag. Under sommaren när vi kan ta till vara på solljuset, räcker det att vara utomhus en kvart 2-3 gånger i veckan för att tillgodose behovet. Men som sagt var räcker inte solljuset till under de mörkaste månaderna för att vi ska bilda tillräcklig mängd D-vitamin.
Det blir då extra viktigt att få i sig vitaminet via kosten. Trots att jag ovan nämnde några goda D-vitaminkällor är de inte självklart att vi lyckas täcka behovet. Mängden D-vitamin i abborre och gös är störst räknat per 100g då den uppgår till 20-30 mikrogram/100g. I feta fiskar som t.ex. makrill, sill och lax uppgår värdet till 10-20 mikrogram/100g. I ägg och berikade mejeriprodukter finns ca 2 mikrogram/100g. Vild svamp innehåller en hel del D-vitamin per 100g, nämligen 15-60 mikrogram, men detta är en annan typ av D-vitamin(D2). Denna D-vitamin är inte lika ”effektiv” som den D-vitamin(D3) som finns i fisk och mejeriprodukter och som bildas av solen. Därför behövs en större mängd av D2 för att den ska uppnå samma verkningsgrad som D3.
Varför behöver vi då D-vitamin? D-vitaminets främsta uppgift är att reglera kalkbalansen i skelettet. D-Vitamin ser till att vi tar upp kalcium från tarmen. Kalcium bidrar i sin tur till ett starkt och friskt skelett. På senare tid har det också visat sig att D-vitamin har en positiv betydelse för immunförsvaret.
Precis som jag skrev i inledningen är D-vitamin något jag tar tillskott av. Jag tar det inte hela året utan börjar någon gång i mitten på september och äter det sedan till slutet av april. Det är faktiskt så att sedan jag började ta D-vitamin tillskott för 3 år sedan har jag hållit mig väldigt mycket friskare under just vinterhalvåret. Kanske beror det inte enbart på det, men jag tror helt klart att det har en viss betydelse. Så äter du inte fisk dagligen, kan D-vitamintillskott vara något att överväga.