En skola i långlopp del 4 Material och utrustning

Då var det då dags för det sista inlägget i långloppsskolan. Denna gång kommer det att handla om material och utrustning. På denna front kan man väl säga att utvecklingen har gått riktigt snabbt de senaste åren. Nu finns skidor speciellt framtagna för stakning, flyttbara bindningar och en hel uppsjö med vallor att välja mellan.

För att skriva detta inlägg har jag tagit en massa hjälp av Claes, min sambo, som har varit med och vallat åt teamet nu i två år. När det gäller material och utrustning måste jag nog erkänna att jag inte är helt insatt. Till träning vallar jag själv, men vid tävling lämnar jag allt ansvar till Claes. Precis som med träning och kost finns det flera sätt att tänka och göra på även när det gäller utrustning och material. Det som jag kommer att skriva här är hur vi tänker och gör, vad vi har lärt oss och vad som har fungerat bra utifrån våra erfarenheter.

Skidor
Som jag skrev i inledningen finns det idag speciella skidor framtagna för att staka på. Då eliten i långloppen och allt fler elitmotionärer väljer att köra på blanka skidor utan fäste, finns det rena stakskidor att köra på. Det som skiljer en stakskida från en ”vanlig skida” är geometrin ovantill på skidan, snokens och bakdelens utseende, skidans tjocklek, spann och tryckpunkter. Skidan är tjockare på framdelen, då det ligger mer tryck där då man stakar uppför. Toppen har rätats ut för att öka glidytan. Här är en jättebra film som förklarar detta https://www.sportwinacademy.se/artists/#/stakskidor/. Denna typ av skida vallas alltså bara med glidvalla och används då man väljer att staka hela loppet. Man kan såklart också använda en vanlig skida som stakskida. Det man gör då är att slipa hela skidan så att den uppruggade zonen för fäste försvinner. Den uppruggade zonen skulle annars ligga i snön och skapa ett sug. Men när det slipas plant kan hela skidan glidvallas och suget försvinner då. Men som sagt var finns det egenskaper som är unika för stakskidan som är fördelaktiga vid stakning som en vanlig skida saknar. Men vill man åka med fäste ska man såklart ha en vanlig klassisk skida och inte en stakskida.

Vare sig man har vanliga skidor eller stakskidor är det viktigt att de har ett bra belag. Elitåkare har flera par skidor som går i olika fören. Belagen och skidorna skiljer sig åt för att passa i olika fören. Vissa par går i riktigt kalla och hårda spår, andra par i blöta eller mjuka spår. En skida slipas för att passa i speciella fören och för att vara plan i belaget. Det man gör vid en slipning är att plana skidan och lägga en struktur i belaget. denna struktur justeras efter vilket före man vill att skidan ska gå i.

Många säger att just själva skidan är av störst betydelse för hur bra den glider. Vilken valla du lägger på den är  av mindre betydelse. Så det gäller att hitta en bra skida, då har man en bra grund att utgå ifrån.

Stavar
Det finns stakskidor, men det finns inte stakstavar. Samma stavar används på traditionella lopp och långlopp. Det man däremot kan laborera lite med är stavlängden. Nu mera finns det i och för sig ett tak på maxlängd som säger max 83% av kroppslängd mätt med pjäxorna på och till remmens infästning i staven. Jag tror de flesta av långloppsåkarna ligger på eller i alla fall väldigt nära den gränsen. Jag är inte helt insatt i biomekaniken bakom valet av stavlängd. Men det jag vet är att många tycker att de har störst fördel av långa stavar när de stakar uppför men inte vid plan åkning. Här gäller det nog att testa sig fram och hitta en längd man tycker passar bra. Jag åker med samma längd vid stakning och vid klassisk åkning. Men vissa väljer längre stavar om de ska staka.

Pjäxor
Vad det gäller pjäxor ser det lite olika ut bland åkarna. Åker man med fäste så åker man såklart med en klassisk pjäxa. Är det däremot ett lopp där man ska staka, väljer vissa att köra i skate eller pursuit/skiathlon-pjäxor(pjäxa framtagen för skiathlon/pursuit, liknar en skatepjäxa men har en mjukare sula). Jag kör alltid i klassiska pjäxor, men även här gäller det nog att testa sig fram vad man själv trivs bäst med.

Valla
Det finns som sagt väldigt mycket vallor att välja mellan. Det kan därför vara bra att välja ut några märken och lära sig dem riktigt bra. Det blir mycket att hålla reda på, om man ska ha alla vallor, i alla märken och serier. Så välj ut 1-3 märken och lär dig dem, det kommer underlätta en hel del.

En av de stora utmaningarna med att valla till ett långlopp, är att föret hinner ändra sig under loppets gång. I starten kan det vara kalla hårda spår, medans det vid målgång kan vara riktigt mjukt och blött. Så här får man ibland göra ett val, vart är det viktigast med bäst glid/fäste. Ibland kanske man får göra en kompromiss och välja något som går jämt över hela sträckan, men som inte är det allra bästa på alla delar av banan.

Inför tävling lägger våra vallare i de flesta fall ett paraffin i botten, sedan ett pulver. Beroende på förhållanden och vilka skidor man valt, använder de också rillar för att jobba med skidans struktur.

Om man väljer att åka med fästvalla och vill att den ska hålla hela loppet är det viktigt med en bra grund. För att få till det ruggas fästzonen upp, sedan läggs ett grundklister eller ett grundvax. Det får sedan stå och bli riktigt hårt över natten. På morgonen inför tävlingen, läggs den aktuella fästvallan.

Sammanfattning

Material och utrustning är en viktig del i prestationen. För att få till bra material och utrustning krävs en hel del tid. För att ett par skidor ska gå bra, behöver man jobba med dem. Dels kan det behövas några vallningar innan de kommer igång. Sedan är det också viktigt att ta hand om dem under säsongen, mellan träning och tävling. Att ta hand om dem innebär att de inte står i flera veckor med gammal fästvalla, eller utan paraffin. Skidorna behöver lite kärlek för att gå riktigt bra. Så för att få till ett par riktigt bra skidor krävs det att man lägger ned lite tid.

Vad det gäller stavar och pjäxor är det inte alls samma procedur, här handlar det istället om att hitta något man trivs med. Att testa en ny stavlängd eller en ny pjäxa på ett långlopp för första gången kan vara dumt. Testa i så fall på träning först så du vet att det känns bra!

Sen var det ju det här med valla. Visst kan man läsa sig till en hel del, men det bästa är nog även här att testa. Ju mer du vallar och ju mer du provar, desto mer erfarenheter får du. Det kommer att göra dig säkrare. Begränsa dig också till några vallamärken, det gör att du får bättre koll på vad som fungerar när.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *