Kost och dieter

Varje dag översvämmas vi av information om vad vi ska äta, när vi ska äta, hur mycket vi ska äta och vad vi inte ska äta. Nya dieter poppar upp lite då och då och lovar det ena miraklet efter det andra. Jag är glad att jag har läst en hel del om kost och näringslära under min tid på universitetet och därmed har skaffat mig en kunskap baserad på vetenskap som gör att jag kan förhålla mig till all den information vi matas med dagligen och därmed slipper förvirras i denna mat och hälsotrend som nu råder.

Senast igår hörde jag om ännu en ny diet, denna gången var det åtta-timmars-dieten, vilket innebär att du får äta under åtta av dygnets timmar och sedan fastar under de resterande 16. Detta ska vara en något lättare/snällare variant av periodisk fasta än 5:2 dieten som innebär att du under två av veckans dagar endast äter totalt 500 kcal för att under de andra fem dagarna äta som vanligt.

För mig är alla dessa dieter som lanserats på sistone absolut inget jag skulle använda mig av själv eller rekommendera någon annan, speciellt inte idrottare. Det jag tycker är viktigt att tänka på är att dieter ofta är en typ av kost som inte är varaktig i längden utan något som används under en kortare period, ofta för att uppnå viktminskning. Om det är viktminskning man är ute efter finns det en väldigt enkel ekvation: äter du mer energi än vad du gör av med kommer du att gå upp i vikt, gör du däremot av med mer energi än vad du får i dig kommer du att gå ned i vikt.

De energigivande näringsämnena är fett, kolhydrater och protein och alla har viktiga och avgörande uppgifter i våran kropp. Fett behövs för att reparera skadade celler och producerar hormoner som är helt avgörande för våra kroppars balans. Kolhydrater är den enda form av energi som hjärnan och de röda blodkropparna kan ta upp och är därför viktiga för våran tankeförmåga. Proteiner är bygger upp kroppens vävnader och flera av kroppens enzymer, hormoner består av proteiner och är viktiga för att reaktioner som styr kroppens balans ska ske.

Att genom vissa dieter (LCHF, stenålderskost) helt utesluta vissa livsmedel eller livsmedelsgrupper är därför vanskligt och kan leda till att kroppen kommer ur balans. Dessutom behövs kolhydrater för att vi ska kunna utnyttja fett som energi, detta gör att ett balanserat intag av de tre näringsämnena är viktigt.

Det som däremot är av större vikt är att välja bra kvalitet på dessa tre näringsämnen. Vad det gäller fett kan det enkelt sägas att andelen mättat fett bör minskas till förmån för omättade fetter. Även kvaliteten på kolhydrater är viktig och där bör kolhydrater med mycket socker (även kallade snabba kolhydrater) minskas och kolhydrater med mer fullkorn och fibrer(långsamma kolhydrater) öka. Långsamma kolhydrater har också ett bättre vitamin och mineral innehåll än de snabba. Vad det gäller protein finns även här livsmedel som ger bättre och sämre proteinkvalitet, här kan enkelt sägas att protein från djurriket har väldigt bra proteinkvalitet medan proteiner från växtriket är något mindre fullvärdiga och bör ofta kombineras för att uppnå bra proteinkvalitet.

Så för att knyta samman allt detta har alla de tre energigivande näringsämnena olika funktioner i kroppen som är livsnödvändiga för att vi ska fungera och må bra och därför bör kosten bestå av såväl kolhydrater, protein och fett. Att äta en varierad kost med bra kvalitet på speciellt kolhydrater och fett, samt mycket grönsaker och frukt är för mig nyckeln till en bra kosthållning för att hålla kroppen i balans och må bra!

För idrottare kan kosten vara en minst lika viktig del som träningen, timing och näringstillgänglighet är avgörande för hur vi svarar på träningen och vad vi lyckas prestera, om detta tänkte jag skriva mer nästa gång jag har blogg dag!

En tanke kring ”Kost och dieter

  1. Hans-Erik

    Hej Emilia,
    Läste ditt inlägg om kosten med stort intresse. Jag skulle bara vilja påpeka en liten detalj. Du skriver ”Fett behövs för att reparera skadade celler och producerar hormoner som är helt avgörande för våra kroppars balans”. Det du skriver om att fettsyror kan bilda hormoner är helt rätt men att fett behövs för att reparera skador är lite missvisande. För det behövs många näringsämnen, inte minst proteiner. Viktigare är att påpeka att fett , tillsammans med kolhydrater, är bränslet för muskulaturen. När ni kör långa pass så använder muskulaturen framförallt fett som energikälla under den senare delen av loppet. Kroppen kan lagra mera energi i form av fett än kolhydrater eftersom fett binder mindre mängd vatten. Det finns beskrivet (i mindre vetenskapliga sammanhang) en del tips om hur man kan spara på kolhydraterna (glykogen)under längre lopp, och använda fett som energikälla även tidigt under loppet, tillsammans med muskelglykogenet (vet inte om det fungerar, du kan kolla om det på webben).

    Ha det bra under träningen!
    Hans-Erik
    Läkare (till tjänst vid behov)

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *