I fredags kom beslutet från FIS att begränsa stavlängden vid klassiska FIS tävlingar till 83% av åkarens längd, denna siffra ska gälla åkarens längd utan pjäxor och stavlängden ska mätas där remmen går ut ur handtaget, med detta i åtanke innebär det 85% av åkarens längd. Denna regel ska gälla alla FIS tävlingar vilket innebär att den kommer att beröra två av Ski Classics deltävlingar, nämligen Marcialonga och Vasaloppet.
Stakningen har kommit att bli en stor del av den klassiska skidåkningen, speciellt i långloppen. I princip samtliga herrar har stakat sig igenom alla deltävlingar i Ski Classics och i alla utom två deltävlingar stakade även större delen av damfältet. På senare år har även åkare i den traditionella världscupen valt att köra med blanka skidor, speciellt i klassisk sprint.
Att stakningen har kommit att dominera den klassiska skidåkningen har gjort att man har sett att den klassiska skidåkningen med fäste under skidan varit i ”fara” och för att den inte ska försvinna har man försökt tagit till åtgärder med tuffare banor med brantare backar. Men då det inte varit tillräckligt har man nu alltså valt att begränsa stavlängden i ett försök att hindra åkarna från att välja att staka sig igenom tävlingarna.
Som sagt var berör denna regel samtliga FIS tävlingar och i Visma Ski Classics är det Vasaloppet och Marcialonga som är berörda. Så under dessa två tävlingar kommer nog de flesta åkare få gå ned en hel del centimeter i stavlängd, för mig innebär det bara två centimeter men jag vet att det är de som får gå ned bra mycket mer.
Hur kommer då detta att påverka dessa två lopp? Jo jag är helt säker på att det inte kommer att påverka någonting alls, båda dessa lopp kommer utan tvekan att körs på blanka skidor med enbart stakning. Den tid du förlorar i stakningen på att gå ned i stavlängd är inte jämförbar med den tid du förlorar av att ha ett lager fäste som bromsar skidan.
Hur det kommer att påverka åkningen i de traditionella loppen vet jag inte, men jag tror att om en åkare anser att en bana skulle gå snabbare att staka än att åka med fäste så kommer denna begränsning i stavlängd inte vara avgörande för valet.
Så för det första har jag svårt att se varför FIS vill motarbeta utvecklingen med mera stakning inom den klassiska åkningen, idén med en skidtävling är att på snabbaste sätt ta sig från punkt A till punkt B. Skidor, stavar, valla, spår och teknik har under flera år utvecklats för att ge möjligheter att åka fortare. Men nu är det tydligen stopp med det, vilket känns både konstigt och tråkigt. För det andra är jag ganska säker på att denna regel inte kommer leda till någon förändring, så länge stakningen går fortast kommer det att vara det dominerande åk-sättet vare sig stavlängden är begränsad eller inte.